Lokaal Multidisciplinair Netwerk Ninove Geraardsbergen

zorgtraject diabetes

Het zorgtraject is een verbintenis tussen 3 personen, rechtstreeks betrokken bij de diabeteszorg: de persoon met type 2 diabetes, zijn huisarts en zijn geneesheer-specialist. Om die verbintenis te concretiseren, wordt een contract voor 4 jaar opgesteld en ondertekend. Het persoonlijk engagement van de patiŽnt is eveneens belangrijk om verwikkelingen door de aandoening te vermijden. De huisarts speelt in dit traject de rol van coŲrdinator, hij is immers goed geplaatst om te weten hoeveel informatie, motivatie, ondersteuning en begeleiding de patiŽnt nodig heeft, rekening houdende met zijn medische, persoonlijke, sociale en familiale context. Vanuit zijn expertise ondersteunt de specialist de huisarts.

Nierinsufficiëntie

HomeCriteriaContractStappenplan

Algemene informatie

Chronische nierinsufficiëntie treedt op wanneer de nieren geleidelijk hun vermogen verliezen om hun taken uit te voeren.

De oorzaken van chronische nierinsufficiëntie zijn niet steeds bekend, maar aandoeningen, zoals diabetes en hoge bloeddruk, verhogen duidelijk de kans op nierinsufficiëntie.

Soms zijn mensen zich niet bewust van het feit dat hun nieren niet goed functioneren. Dat komt doordat de nieren zich bijzonder goed kunnen aanpassen. Zelfs wanneer het grootste deel van de nier niet werkt, neemt het resterende gedeelte de werking over om het verlies te compenseren.

Het is mogelijk een gezond leven te leiden met slechts één nier in plaats van de normale twee. Het is zelfs mogelijk dat iemand nog steeds geen verschijnselen heeft met slechts één nier die nog maar op ongeveer 20 % van de normale capaciteit werkt. Daardoor vertonen veel patiënten in de vroege stadia van chronische nierinsufficiëntie geen symptomen.

In de meeste gevallen beginnen mensen zich ziek te voelen wanneer hun nierfunctie tot minder dan 10% gedaald is. Giftige afvalstoffen en overtollig vocht beginnen zich in het bloed op te hopen. Een van deze afvalstoffen is creatinine. Door de hoeveelheid creatinine in het bloed te meten, wordt nagegaan hoe goed of hoe slecht de nieren werken.

Beschadigde nieren produceren mogelijk niet voldoende erytropoëtine (epo), wat kan leiden tot bloedarmoede.

Bij veel patiënten met nierinsufficiëntie kan ook een hart- of vaatziekte ontstaan. In feite is een hartziekte de belangrijkste doodsoorzaak bij nierpatiënten.

Adequate behandeling in de vroege stadia kan verergering van de nierinsufficiëntie afremmen of stopzetten. Bij veel patiënten verslechtert chronische nierinsufficiëntie tot wat bekend staat als terminale nierinsufficiëntie (TNI). Er bestaat momenteel geen genezing voor TNI. De opgetreden beschadiging in de nieren is onomkeerbaar en dialyse of niertransplantatie is noodzakelijk om de verloren functies van de nieren te vervangen.

De periode tussen het moment waarop bij patiënten voor het eerst chronische nierinsufficiëntie vastgesteld wordt en het moment waarop dialyse of niertransplantatie noodzakelijk wordt, verschilt per patiënt. Deze periode kan enkele maanden of vele jaren duren, afhankelijk van het tijdstip waarop nierinsufficiëntie voor het eerst vastgesteld wordt, de omvang van de beschadiging en de snelheid waarmee de resterende nierfunctie afneemt.


Bekijk ook:
Downloads

Download het Zorgtraject Contract Nierinsufficientie

Download de lijst met bloeddrukmeters

Download Lijst van de geneesmiddelen Chronische nierinsufficiëntie


Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang de laatste nieuwtjes in uw mailbox.

LMN Ninove - Geraardsbergen

Om misbruik te voorkomen verzoeken wij u om het opgegeven emailadres:

nogmaals te bevestigen

Mis onze laatste nieuwtjes niet!


LMN Ninove - Geraardsbergen 2010
ALEXO